Juuret eteläsavolaisella maaseudulla

LeppäLomat on syntynyt kahden perinteisen eteläsavolaisen sukutilan ympärille. Lomamökkien vuokraustoiminta on muuttunut 1960-luvun muutaman loma-asunnon vuosivuokrauksesta ympärivuotiseen, kiihkeärytmiseen mökkivuokrausyrittäjyyteen. Parinkymmenen vuoden aikana vuokraustoimintaa on laajennettu tavoitteellisesti, kun Antinmäen ja Hyväniemen maatiloihin kuuluvia rantataloja on vapautunut, eikä tiloja ole haluttu jättää tyhjilleen.

Kaikilla LeppäLomien vuokramökeillä on oma tarinansa, joka nivoutuu osaksi sukutilojen pitkää historiaa. Lomamökit ovat juurtuneet vuosikymmenten aikana Pertunmaan ja Kangasniemen järvimaisemiin, ja muodostavat uniikkeja ympäristöjä, joiden tarinat jatkuvat nyt osana LeppäLomien toimintaa.

LeppäLomien toiminnassa tärkeä arvo on huolehtia perinteisestä maalaismaisemasta ja puhtaasta ympäristöstä sekä jatkaa edellisten sukupolvien työtä elävän ja hyvinvoivan maaseudun hyväksi. Jokainen rakennus pihapiireineen on tärkeä osa tilaa ja suomalaista maaseutua, ja tarjoaa nyt LeppäLomien asiakkaille mahdollisuuden ainutlaatuisiin lomapuitteisiin.

Räävelin vesireitti ja vanha vinttikaivo

Pertunmaan lomamökit liittyvät 1500-luvulta peräisin olevan Antinmäen sukutilan historiaan.
Wanha Karminranta on tilan työntekijöiden entinen asunto – rantatalo, joka on Räävelin ikiaikaisen vesireitin varrella ja kerännyt tarinoita Koirakivessä kukkulan päällä satoja vuosia. Wanha Karminranta oli pitkäaikaisessa vuokrauskäytössä vuoteen 2008, kunnes siirtyi peruskorjauksen jälkeen osaksi LeppäLomien toimintaa.

Vähintään yhtä pitkä historia on Poutarannalla, joka seisoo mäen päällä pellon keskellä Räävelin vesireitin varrella. Poutarannan perinteinen vinttikaivo oli aikoinaan seudun vesipiste, jonka ympärille kokoonnuttiin pitkästäkin matkasta. Vinttikaivo on hieno jäänne Koirakiven kylän ihmisten keskuudessa edelleen vallitsevasta yhteishengestä – se on ollut kahden maatilan yhteinen kaivo, jonka keskeltä menee Pertunmaan ja Mäntyharjun kuntaraja.

Harmaantunut hirsiaitta ja heinätalli kertovat Poutarannan entisestä elämästä maatilana. Tilan varsinainen toiminta päättyi 2000-luvun alussa, jolloin se liitettiin osaksi Antinmäen tilan viljelmiä, ja Poutarannasta tuli LeppäLomien “mummola”.

Hiekkarannan paikalla Ylä-Räävelin rannalla on puolestaan ollut kymmeniä vuosia Antinmäen tilan kesäpaikka – vanhan ajan saunamökki. Aivan rannassa sijainnut saunamökki peruskorjattiin täysin, minkä jälkeen suomalaisesta mökkiunelmasta ovat saaneet nauttia LeppäLomien asiakkaat.

Purjeranta on joukon nuorikko, joka sijaitsee Ylä-Rääveli-järven rannalla muiden Pertunmaan mökkien kanssa. Se on upea paikka, joka sopii sekä olemukseltaan että ajatukseltaan osaksi LeppäLomien toimintaa. Täydellinen mökkimiljöö Purjeranta tuli LeppäLomien omistukseen vuonna 2020.

Viljeltyjen peltojen keskellä

Kangasniemen lomamökit ovat osa Hyväniemen sukutilan tarinaa. Hyväniemellä järven rannalla on asuttu ja viljelty peltoja 1800-luvulta saakka. Vuonna 2003 tilan lypsykarja muutti Antinmäen tilalle, mutta pellot ovat yhä viljelykäytössä. Maatilan hulppea päärakennus Hyväniemi tuli LeppäLomien toimintaan puolenkymmentä vuotta sitten, mutta on toistaiseksi pitkäaikaisesti vuokrattu.

Hyväniemen Helmi on Pieni-Ahvenaisen rantaan rakennettu kesämökki, joka on suunniteltu aikanaan omaan lomailukäyttöön. Lypsykarjatilan ja kahden maatilayrityksen pyörittämiseltä ei aikaa jää mökkeilyyn, joten LeppäLomien asiakkaat ovat saaneet vuodesta 2006 saakka nauttia Hyväniemen Helmessä kappaleesta kauneinta Suomea.